Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tavaszi kutya allergia – így szabj gátat a tüneteknek!

Tavaszi kutya allergia – így szabj gátat a tüneteknek!

A tavasz sokunk kedvenc évszaka, hiszen ilyenkor születik újjá a természet, virágba borulnak a kertek és az erdők. Bevallom, én is minden évben izgatottan várom ezt az időszakot, hiszen rengeteg gyógynövény ilyenkor kezd virágozni, elkezdődik a betakarítás, hogy egész évben élvezhessük a szárított növények jótékony hatását. A kutya allergia viszont egy olyan dolog a tavaszban, amit nem igazán szeretünk.

Sajnos ugyanis nem mindenki számára ilyen varázslatos a tavaszi időszak: rengetegen küzdenek az allergia kínzó tüneteivel, melyeket a növények virágzásával levegőbe jutó pollenek okoznak. Kevesen tudják, hogy az allergének nem csak az emberek, hanem négylábú barátaink, a kutyák mindennapjait is megkeseríthetik.

A pollenek allergénként hatnak egyes kutyákra, és allergiás tüneteket okoznak.

Ha Te is arra gyanakszol, hogy kutyád az allergia áldozatául esett, olvass tovább, hiszen elárulom, hogy mivel könnyítheted meg neki a tavaszi időszakot!

Hogyan ismerd fel a kutya allergia jeleit?

  Ahogy az embereknél, a kutyák esetében is elmondható, hogy az allergia nem ugyanolyan jellegű és mértékű tüneteket vált ki minden állatnál. Tavaszi allergiáról akkor beszélhetünk, ha a tünetek csak időszakosan jelennek meg, tehát télen nem tapasztalhattuk őket kedvencünkön. Ezek között sokszor megfigyelhetünk az emberekéhez nagyon hasonló tüneteket mint a:

  • tüsszögés
  • orrfolyás
  • mancsrágás
  • vörös, könnyező szemek.

Azonban az időszakos kutya allergia egyik legfőbb tünete a bőrirritáció, és az ezzel járó folyamatos viszketés, vakarózás. Az így kivakart sebek nagy veszélyt rejthetnek magukban, hiszen a baktériumok, gombák könnyen megtapadhatnak az érzékeny területeken, fertőzést okozva.

Hogyan enyhítsd a kutya allergia kínzó tüneteit?

Sajnos teljesen nem tudod megakadályozni, hogy kedvenced találkozzon a számára kellemetlenséget okozó pollenekkel, azonban tudod enyhíteni a nem kívánatos tüneteket. Természetesen ha a kutya nincs jól, a legjobb, ha állatorvoshoz viszed, aki megállapítja a pontos diagnózist, és ha szükséges, gyógyszeres kezelést rendel el. A gyógyszereken túl azonban természetes módszerekkel is sokat tehetsz, hogy kutyusod legyőzze az allergia tüneteit!

Megfelelő higiénia

Ebben az időszakban kiemelten fontos a gyakori takarítás, és a kutya játékainak, fekhelyének tisztán tartása. Nem kell túlzásba vinni, de egy-egy séta után a természetben sokat segíthet, ha megfürdetjük kedvencünket. Így lemossuk bundájáról a ráragadt polleneket, így azok nem okoznak napokon át tartó vakarózást.

Belső táplálás 

Az omega-3 tartalmú ételek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, emellett enyhítik az allergiás reakciók intenzitását is. A zsírsavak a tengeri halakban találhatók meg, így ezek fogyasztásával kutyus is szert tehet a szuper előnyökre. A kurkuma is hasonló hatásokkal bír és számos kutyáknak készült táplálékkiegészítőben megtalálható.

Gyógynövények a kutya allergia ellen

Elképesztő, hogy a természet ereje mi mindenre képes! A gyógynövények számos emberi panasz mellett a kutya allergia leküzdésében is hatalmas segítséget nyújtanak. 

A csalán antihisztamin tartalmának köszönhetően remekül alkalmazható belsőleg az allergia kezelésére: a növény természetes gyulladáscsökkentő, emellett csökkenti az allergiás gyulladást és a hisztaminszintet.

A kakukkfű remekül tisztítja a légutakat és  természetes gyógymód a köhögésre. Külsőleg alkalmazva pedig segít csökkenteni az irritációt, és megelőzni a bakteriális és gombás fertőzések kialakulását. 

A kamilla ismert nyugtató hatásáról, a kutyáknál a legkedvezőbb hatását a bőrirritációk kezelése során tapasztalhatjuk.

A  Bükkszentkereszti Gyógynövényes kutyapárna töltete megkönnyíti a kutya szabad légzését.

Ez utóbbi két gyógynövény megtalálható kutyapárnáinkban is, melyek szintén sokat segítenek a kutya allergia kezelésében: kedvencünk gyógynövényes töltetű párnán hajthatja álomra a fejét, a gyógynövényekből felszabaduló illóolajok szabaddá teszik a légutakat, támogatva ezzel eldugult orrú kutyánk nyugodt alvását.

Gyógynövényes kutyapárnáink jótékony hatásairól még többet megtudhatsz ide kattintva, korábbi blogcikkünkből!

 

*Fontos kiemelni, hogy minden kutya más és más. A felsorolt gyógymódok a legtöbb kutya esetében pozitív hatást fejtenek ki, ám ahogy az embereknél, előfordulhat, hogy pont az említett növények okoznak irritációt egy-egy kutya esetében. Fontos, hogy kitapasztald, a te kedvencednek mi a legjobb, ha pedig súlyosbodnak az allergiás tünetek, haladéktalanul vidd őt állatorvoshoz!

Ha a kutya allergia nem szab gátat a kirándulásnak, érdemes minél több időt a természetben tölteni.

Ha pedig úgy látod, hogy semmi akadálya egy kis természetjárásnak, fedezd fel Magyarország legszebb kirándulóhelyeit, ahova nyugodt szívvel viheted négylábú barátodat is!

Kellemes barangolást és sok-sok friss levegőn eltöltött percet kíván: a Bükkszentkereszti Gyógynövényes Párnák.

Az oldal tetejére